Previous in Thread |
Next in Thread |
History |
Länsiväylä 29.11.06
Kilpailuviraston entinen ylijohtaja Matti Purasjoki latasi Iltalehdessä Fortumista, että juuri nyt kuluttajalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin maksaa ja odottaa, että poliitikot tekevät asialle jotain. Me espoolaiset kunnallispoliitikot emme taida valitettavasti voida Fortumille paljon mitään. Valtio-omistaja voi jos sekään, kun kyseessä on kansainvälisesti omistettu pörssiyhtiö. Virhe taidettiin tehdä silloin kun IVO-Fortum vietiin valtion toimesta pörssiin ja sitä ruvettiin myymään yksityisille.
Fortum toimii niin kuin suuri ja röyhkeä pörssiyhtiö toimii: nostaa hintoja silloin kun raakaaineen markkinahinnat siihen antavat aihetta ja markkinat sietävät hinnankorotuksia. Näin voi tehdä niin kauan kuin Fortumin asiakkaat tämän sietävät. Aion omalta osaltani ihan periaatteessa siirtää vähäiset sähköhankintani toiseen yhtiöön. Taidanpa saattaa tämän jollakin sopivalla tavalla Fortumin tietoon. Neuvoisin muitakin espoolaisia energiankuluttajia näin tekemään.
Pieni historian kertaus lienee paikallaan niille, jotka sanovat tähän että ei olisi pitänyt myydä EON Finlandin osakkeita Fortumille.
Espoon Sähkö Oy myytiin kolmessa osassa. Me demarit olimme kannattamassa ensimmäistä myyntiä, vastustimme toista ja olimme erimielisiä kolmannen suhteen.
Kaupungin strategiakin oli joka kerta erilainen: ensimmäinen kolmannes myytiin kun yhtiö vietiin pörssiin. Silloin lienee sinänsä hyvänä tavoitteena ollut pääoman saaminen yhtiön kehittämiselle ja laajentamiselle kotimaassa. Tämä strategia meni pieleen kun Fortum (silloin vielä IVO) ryhtyi ostamaan osakkeita altaamistarkoituksessa.
Toinen kolmannes myytiin ilman kilpailua saksalaiselle EONille, josta piti tulla Espoolle ”strateginen kumppani” Suomen ja lähialueiden energiamarkkinoiden valtaamisessa. Tämäkin strategia meni täysin poskelleen kun saksalainen partneri petti meidät rumasti ja myi option osakkuuteensa Fortumille suurempien yritysjärjestelyjen yhteydessä.
Kolmas kolmannes myytiin kun Fortumilta tuli tarjous, josta ei kannattanut kieltäytyä. Tässä oli kaupungin strategiana saada maksimihinta kaupungin omistamasta viimeisestä kolmanneksesta, kun määräysvalta yhtiöön oli mennyt jo aikaisemmissa kaupoissa. Nähtäväksi jää mikä tässä strategiassa pettää. Ehkäpä kuten nyt näyttää Fortumin röyhkeä ja piittaamaton käytös Espoon kaupunkia ja espoolaisia energiankuluttajia kohtaan.
Pekka Vaara
Kaupunginhallituksen 1. varapj. (sd)
|