Previous in Thread |
Next in Thread |
History |
Veronkorotuksella lisätontteja
YTV:n tekemä asuntoraportti käynnisti viime vuoden lopulla hyvän keskustelun siitä, miten pääkaupunkiseudun asuntotilanteeseen voitaisiin saada helpotusta. Urakoitsijoidenkin taholta on viime päivinä tullut viestiä, että tonttimaan hinta on saavuttanut kipurajan, jota suurempia hintoja ei rakentajilla ja asunnonostajilla ole varaa maksaa.
Pääkaupunkiseudun asukkaiden toivomaa pientalotonttituotantoa ei saada kasvuun pelkästään kaavoittamalla lisää pientaloalueita. Pelkkä asemakaava ei tuo tontteja markkinoille tarjolle. Tämä on nähtävissä mm. Espoossa monilla valmiiksi kaavoitetuilla, mutta vajaasti rakentuneilla pientaloalueilla. On etsittävä kannustimia, joilla tontinomistajat myyntihalukkuutta saadaan lisättyä. Tarjonnan lisääntyminen vaikuttaisi myös tonttien hintaan.
Vuodesta 2001 alkaen ovat kunnat voineet määrätä korotetun kiinteistöveron rakentamiskelpoisille kaavoitetuille tonteille. Korotettu veroprosentti voi olla vähintään 1,00 ja enintään 3,00 %. Uudellamaalla mm. Kerava, Mäntsälä ja Siuntio ovat päättäneet vuoden 2004 prosentiksi korkeimman mahdollisen eli 3 %. YTV:n asuntoraportissa todetaankin, että korotettu kiinteistövero on selkeästi lisännyt yksityisten omistuksessa olevien tonttien rakentumista.
Kiinteistöveron korotuksella olisi lukuisia positiivisia vaikutuksia. Sitä kautta tonttien tarjonta kasvaisi ja aikaisempaa useampi perhe voisi toteuttaa asumisunelmiaan pääkaupunkiseudulla. Heidän ei tarvitsisi muuttaa kauemmaksi halvempien tonttien perässä ja kuormittaa ympäristöä kasvavalla työmatkaliikenteellä. Valmiiksi kaavoitettujen pientaloalueiden toteutumisaste saataisiin nousemaan ja maankäytön suunnitelmallisuus paranisi. Yhdyskuntarakenteen eheytyminen tukisi kestävää kehitystä. Asumista ohjautuisi sinne, missä kallis kunnallistekniikka on jo rakennettu ja missä on valmiita palveluita.
Kun viime syksynä Espoossa päätettiin ensi vuoden kiinteistöverosta, olisi meidän mielestämme ollut syytä korottaa myös Espoossa rakentamattomien tonttien kiinteistöveroa. Nyt korotuksen mahdollisia vaikutuksia päätettiin vasta selvittää. Toivottavasti asiaan palataan ensi syksynä.
Pääkaupunkiseudun kunnat etsivät uusia yhteistyömuotoja ja pääkaupunkiseudun neuvottelukunnan yksi keskeinen päämäärä on kaupunkirakenteen ja asumisen kehittäminen. Korotetun kiinteistöveron käyttöönotto rakentamiskelpoisille tonteille sopisi mielestämme koko pääkaupunkiseudulle.
Jaana Leppäkorpi
Varapuheenjohtaja, Kaupunginsuunnittelulautakunta
Pekka Vaara
Kaupunginhallituksen jäsen
|