History
 
 Yhdenvertaisuus tavoitteeksi- ei eriarvoisuutta enää lisää sairaanhoitoonPostmark
Home • Espoo • Espoo Keskustelut • Terveyskeskustelut • Yhdenvertaisuus tavoitteeksi- ei eriarvoisuutta enää lisää sairaanhoitoon
 
From:Monday, October 25, 2010 4:37 PM +0300
Subject:Yhdenvertaisuus tavoitteeksi- ei eriarvoisuutta enää lisää sairaanhoitoon 
To:
Cc:
Yhdenvertaisuus tavoitteeksi - ei eriarvoisuutta enää lisää sairaanhoitoon

Uutiset ovat kertoneet Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin virkamiesten suunnittelevan HUS.n sisälle yksityissairaalatoimintaa yksityispotilaiden hoitamiseksi.

Yksityis-HUS Oy:n rakentaminen HUS:n sisälle ja näin rahakkaille ihmisille potilasjonon ohituskaistan luominen HUS:n hoitojen saamiseksi loukkaa syvästi ihmisten oikeustajua ja toki myös Suomen perustuslaissakin säädettyä kansalaisten tasa-arvoista oikeutta hoidon saantiin.
Suomea on moitittu toistuvasti terveydenhoidon epätasa-arvoisesta tarjonnasta OECD:n maaraporteissa. Tämä Yksityis-HUS Oy lisäisi edelleen eriarvoisuutta. Rahakkaat ihmiset saisivat Yksityis- HUS:sta hoidon HUS:n pitkät potilasjonot ohittaen. Ne, joilla tähän jonon ohituskaistan käyttöön ei ole taloudellisia mahdollisuuksia jäisivät piteneviin jonoihin, mutta siitä huolimatta joutuisivat veroillaan ja kela-maksuillaan tämän hyväosaisten ohituskaistan osittain rahoittajiksi.

Suomen väestön yhdenvertaisuus hoidon saamiseksi on ensisijaisempaa kuin valintaoikeus hoitopaikan tai hoitavan lääkärin suhteen. Tasa-arvon parantaminen terveydenhoidossa edellyttää aivan päinvastaisia toimenpiteitä, kuin nyt esillä oleva suunnitelma ”rahalla ohi jonon HUSiin hoitoon ”.

Suunnitelma on käsittämätön myös siksi, että HUSilla ei ole pulaa hoidettavista potilaista. Heitä on niin paljon jonoissa, että hoitoa ei pystytä kaikille edes lain mukaisessa enimmäisajassa antamaan. Uudellamaalla ja erityisesti pääkaupunkiseudulla on erityinen ongelma julkisen terveydenhuollon oikea-aikaisen hoidon saanti niin terveyskeskuksista kuin HUSistakin. Tämän hoitotilanteen korjaaminen on nyt oltava niin HUSin kuin kuntienkin ensisijainen tavoite ja myös yhteisen suunnittelun kohde. HUS:n ei pidä hukata ainoatakaan vuorokauden tuntia tiloistaan, laitteistaan tai henkilöstöstään julkisen terveydenhuollon ulkopuoliselle toiminnalle.

Yksityisten yritysten järjestämää hoitoa on jo nyt tarjolla HUS:n toiminta-alueella riittävästi. Rahakkaat ihmiset saavat ”ei kiireellisenkin” hoidon jonottamatta.
Yhdenvertaisuus hoidon saamisessa ei nyt toimi. Maksukyky ratkaisee jo liikaa terveydenhoidon palvelujen saannissa ja sairauksien hoidossa. Nyt on Suomen perustuslaissakin säädetyn yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi julkisen terveydenhuollon resursseja lisättävä eikä suinkaan purettava tai hajotettava.
Ensisijassa on vahvistettava kuntien taloudellista asemaa väestönsä terveydenhoidon kehittämiseksi.

Toisena toimenpiteenä äkillisten sairauksien hoito päivystyksineen tulisi järjestää vain yhden organisaation toimesta. Julkisen sairaanhoidon jakautuminen äkillisten sairauksien hoidossa kahdelle eri taholle, eli kunnalle ja sairaanhoitopiirille, ei ole järkevää. Sairaanhoidon vaikuttavuus paranisi ja kokonaiskustannukset alenisivat tuntuvasti sekä henkilöstön rekrytointiongelmat vähenisivät keskittämällä äkillisten sairastumisten tutkimus ja hoito Uudellamaalla HUS:lle. Tästä HUS:ssa tulisi nyt käynnistää virkamiesvalmistelu ja neuvottelut kuntien kanssa, eikä suunnitella HUS:n sisälle maksukykyisille yksityisiä palveluja, joita heillä jo nyt on yltäkyllin.

Kolmanneksi kannustavalla palkkauksella ja hyvällä johtamisella voidaan nostaa kuntien ja HUS:n terveydenhoitotilojen ja laitteiden käyttöastetta. Asiakkaista ei ole pulaa. Valtakunnalliset sopimukset eivät myöskään estä julkisen sektorin lääkäreiltä ”virka-ajan” ulkopuolista työntekoa työnantajansa palveluksessa. Asiasta voidaan sopia paikallisesti neuvotellen kaikkien henkilöstöryhmien kanssa. Henkilöstön pysyvyyden ja rekrytoinnin ongelmat sekä kapasiteetin käyttöasteen maksimointi voidaan saavuttaa erilaisilla vaihtoehtoisilla kannustavilla ja palkitsevilla järjestelyillä. Tämä voidaan saavuttaa mm. työtiimien ”sisäisen yrittäjyyden” ratkaisumalleilla, suoritepalkkausjärjestelyin jne. Näistä voidaan sopia niin ”virka-aikaista ” kuin sen ulkopuolistakin työtä koskien.
HUS:n tulee hoitaa julkisen terveydenhuollon palvelutehtävä väestön yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa nykyisestä parantaen. Suunnittelemista ja tekemistä riittää oikea-aikaisen hoidon toteuttamiseksi kaikille sitä tarvitseville. HUS:n strategiana pitää olla tulevaisuudessakin rakentaa tiloja ja hankkia laitteita vain omaa julkisen terveydenhuollon tarvetta varten ja maksimoida niiden käyttöaste omalla julkisen terveydenhuollon toiminnalla.

Veikko Simpanen
HUS:n hallituksen varapuheenjohtaja