Previous in Thread

Next in Thread
 
 muistio: Lasten palvelut Espoonlahdessa -Postmark
Home • Suur-Espoonlahti • Suur-Espoonlahti Uutiset • Uutisarkisto • Alueneuvottelukunta • muistio: Lasten palvelut Espoonlahdessa -
 
From:Tuesday, May 7, 2002 10:13 PM +0300
Subject:muistio: Lasten palvelut Espoonlahdessa - 
To:
MUISTIO  (Katri Laine-Murhu)

Lasten palvelut Espoonlahdessa -tilaisuus Soukan koululla 22.4.2002
Järjestäjä: Suur-Espoonlahden alueneuvottelukunnan soster-ryhmä

Tilaisuuden avasi kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen Paula Viljakainen. Hän toi puheenvuorossaan esille mm. tämän vuoden aikana Espoossa valmistuvan Lapsi- ja perhepoliittisen ohjelman. Kasvavassa Espoossa päivähoitoon tarvitaan 440 uutta hoitopaikkaa, joista kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan 50 %:n tulee olla yksityisiä. Neuvolatoiminnan puolella mm. iltavastaanottoja lisätään.

Terveydenhoitaja Anne Viinikka Latokasken-Nöykkiön perheneuvolasta esitteli neuvolatoimintaa Espoonlahdessa. Alueella on kuusi neuvolaa, joilla on kullakin omat erityispiirteensä. Espoonlahden keskuksen neuvola tarjoaa tavanomaisen neuvolatoiminnan lisäksi myös muille alueille kaksi palvelua: ehkäisyneuvolan sekä yökastelun hoidon. Iivisniemen neuvolan erityispiirteenä on ollut tiivis yhteistyö asukasyhdistysten kanssa. Kivenlahden neuvolan alueella, kuten myös Espoonlahden keskuksessa, asiakkaista suuri osa on maahanmuuttajia, joiden palvelu asettaa omat erityisvaatimuksensa. Soukan neuvolassa on toiminut myös isäryhmiä.

Anne Viinikka kertoi Latokasken-Nöykkiön neuvola esimerkkinään neuvolatoiminnan uusista muodoista ja kehityskohteista: Vastaanottokäynneissä pyritään yksilöllisyyteen ja tarpeenmukaisuuteen. Iltavastaanottoja on lisätty. Neuvolassa pyritään tekemään ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä ja tukemaan perheiden jaksamista. Myös isillä on perheessä tärkeä rooli. Perhetyöntekijöitä toivotaan lisää varsinkin helpottamaan lapsen syntymän jälkeistä aikaa riskiperheissä. Latokaski-Nöykkiössä toimii myös avoneuvolapalvelu eli tiettyinä aikoina päivystys ilman ajanvarausta. Tavoitteena on myös sähköpostiyhteyksien ja näin tavoitettavuuden parantaminen asiakastyössä. Tärkeimmät esitteet ovat saatavissa kotimaisten kielten lisäksi useilla muilla kielillä.

Päivähoidon koordinaattori Ulla Valtonen kertoi päivähoidon tilanteesta ja järjestelyistä Espoonlahdessa. Päivähoitoikäisiä lapsia on alueella n. 3400, joista kunnallisissa päiväkodeissa 1571, kunnallisessa perhepäivähoidossa n. 420, ostopalvelupäiväkodeissa ja yksityisissä päiväkodeissa n. 370. Kotihoidon tuen piirissä on yli 700 alle 3-vuotiasta lasta. 173 lasta on saanut kunnallisen tai yksityisen hoitopaikan myös Espoonlahden alueen ulkopuolelta.

Keskusteluissa nousi voimakkaasti esille sosiaali- ja terveysalan henkilöstön riittämättömyys myös Espoonlahdessa. Kaupungin edustajat totesivat, että pätevää henkilöstöä on vaikeaa saada rekrytoitua. Rekrytointia yritetään kuitenkin tehostaa. Haasteena on tällä hetkellä mm. perhepäivähoidon varahoidon järjestäminen hyvin, kun enää ei ole mahdollista ylittää perhepäivähoidon ryhmäkokoa tilapäisesti, vaan lapset sijoitetaan varahoitoon lähinnä päiväkoteihin. Asiasta käytiin vilkasta keskustelua, ja haluttiin erityisesti tietää, miten voidaan taata varahoidon laadun taso ja pienryhmänomaisuus. Tällä hetkellä vain yhdessä päiväkodissa toimii varahoitoon keskittyvä hoitaja. Tilanne paranee syksyllä, kun Kastevuoren päiväkodissa oleva tila otetaan perhepäivähoidon varahoidon käyttöön. Vuodelle 2003 perhepäivähoidon varahoitoa varten on esitetty ryhmäperhepäiväkoteja.

Eräät paikalla olleista vanhemmista kritisoivat sitä, että Soukassa osa esikoululaista joutuu joinakin vuosina iltapäiväryhmiin, eikä tämä ole vuosittain ennakoitavissa. Espoonlahden sosiaali- ja terveyskeskuksen johtaja Jukka Salminen lupasi, että asiaan puututaan. Hän lupasi edelleen, että syksyllä 2002 järjestetään päivähoidon vanhempainilta, jossa voidaan tarvittaessa palata nyt esitettyihin epäkohtiin.

Espoon kaupungilta työnantajana toivottiin myönteistä suhtautumista alle kouluikäisten lasten vanhempien työajan lyhentämiseen tai työn jakamiseen kahden henkilön kesken. Espoon kaupunki voisi toimia asiassa tiennäyttäjänä ja näin konkreettisesti tukea perheiden hyvinvointia.