Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Keskustalla edessä kova jälkipyykki

Keskustalla edessä jälkipyykki
Onnea tarjalle voitosta ja Saulille hyvästä vastuksesta.  Seuraavaksi edessä ovat eduskuntavaalit. Niihin SDP ja Kokoomus lähtevät hyvistä asemista, vaikka presidentinvaleilla ei suoraa yhteyttä puoluekannatukseen olekaan.  Puoluetason suositus ryhmittyä porvariehdokkaan taakse pelaa kuitenkin Keskustan tappioksi. Sen voi päätellä sen kannatusalueiden äänestysaktiivisuuden laskusta. Eivät ihmiset, keskustalaisetkaan, tuollaisia suosituksia noin vain niele.

Toinen keskustalle heikko enne on Vanhasen heikko menestys. Nyt hän ponnistaa kolmannelta sijaltaan puolueensa johtoon jatkopaikalle ja todennäköisesti myös siinä onnistuu. Ei hänellä kunnon haastajaakaan ole. Samalla hän tahtomatta petaa Keskustalle vaalitappiota. En ainakaan minä ole havainnut, että Vanhasella olisi kunnollista ihmisiin menevää tulevaisuusvisiota. Sellaisen tarpeessa ovat kaikki puolueet.

Suuria tulevaisuuden kysymyksiä ovat vanhenevan väestön palveluiden turvaaminen, Suomen työllisyys klobalisoituvassa maailmassa, ympäristökysymykset ja terrorismin uhka. Nämä ovat tärkeimmät. Pelkästään uusi ote asiohin ei riitä. Tavoiteasettelulla pitää olla kansalaisten ajattelua vastaava sisältö. On todella mielenkiintoista nähdä, miten eri puolueet toteuttavat tavoiteasettelunsa. Vieläkin pääosin maatalousväestöön nojaavalle Keskustalle se on suorastaan kohtalon kysymys.

Minä ennakoin, että Keskustan etsikkoaika on mennyt. Näihin saakka sen kannatus on säilynyt perinteen voimin, kun maataloudesta muihin ammatteihin siirtyneet ovat säilyttäneet isiensä uskon. Nyt tuo perinne on suurelta osin katkennut. Suuntautuminen yhteiskunnan tukemasta ammatista porvariksi vapaille markkinoille ei noin vain onnistu. Eiväthän useimmat maanviljelijät itseään porvareina pidä, eivätkä varsinaisesti sitä olekaan.

No, helppoa ei ole sosialidemokraateillakaan. Kobalisaatioon tarvitaan uutta otetta. Kunta- ja palvelurakenneuudistus on hoidettava kunnialla. Sama koskee ympäristökysymyksiä ja maanpuolustusta, johon tarvitaan jopa lisää rahaa varsinkin, jos hakeudutaan Naton jäseneksi. No, näihin asioihin palataan varmasti myöhemmin. Tällä kertaa tällainen arvio.
Viljo Heinonen