Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Kilpailun nimissäkö



Mitä hemmettiä! Kepu, Kokoomus ja Vihreät tulevat ajamaan Milton Friedmanin oppien mukaan eu:n De minimis säännöksen läpi eduskunnassa. Sehän on selkeä linjaus työttömyyden lisäämiseksi tieten tahtoen ja tahallaan. Se on selkeää välinpitämättömyyttä pitkäaikaistyöttömistä ja työttömistä yleensä. Se on silkkaa välinpitämättömyyttä yhteiskunnasta, yhteiskunnan toimivuudesta, jopa yhteiskuntarauhasta. Se on osoitus myös kuinka nuo puolueet ministereineen kaikkineen ovat erkaantuneet ihmisten ja arjen todellisuudesta ja tarpeista. Heille on tärkeätä vain kähmiminen hyväosaisten ja itsensä hyväksi.

Perustehan on kilpailun vääristyminen esim. palkkatuella työllistämisen kautta. Väitän ettei yhdistysten töllistäminen ns. kolmannen sektorin kautta vaikuta millään lailla kilpailutilanteeseen. Yhdistyksissä tehdään sellaisia töitä ja palveluita joita yritykset eivät ota hoteilleen. Yritysten ei kannata johtuen mm. tuotto-, ym. vaatimuksista. Työttömien yhdistykset mm. järjestävät sellaisia pienimuotoisia palveluita jotka täydentävät yritysten tarjoamia palveluita. Tehtävät ovat usein lyhytkestoisia, lumenluontia, nurmikon leikkausta jne. Eli tehtäviä joista esim. pieneläkeläisillä ei ole varaa maksaa yrityksille vaikka onkin olemassa erilaisia kotitalousvähennyksiä ym. Toisaalta kolmas sektori tekee tehtäviä jotka ovat selkeästi yhteiskunnalle kuuluvia. Jos kunnat ja valtio työllistäisivät paljon enempi ihmisiä noihin palvelutehtäviin, ei kolmatta sektoria tarvittaisi. Käytettäisiin rahat suoraan työllistämiseen julkiselle sektorille. Nythän noita rahoja kierrätetään sun vaikka mitä kautta. Näin rahaa palaa byrokratian pyörittämiseen eikä kunnon tulosta synny kokonaisvaltaisesti.

Työllistämistukien maksaminen yrityksille on toinen juttu. Se vääristää kilpailua yritysten kesken. Yhteiskunta huudetaan apuun kun yrityksellä menee huonosti – ehkä tähän on annettu tottua liian kauan. Ei veronmaksajien tehtävä ole pelastaa huonosti hoidettuja yrityksiä. Veronmaksajan tehtävä on käyttää yritysten palveluja ja tuotteita. Hyvän yrityksen hyviä  tuotteita ja palveluja varmasti käytetään. Yritysten toimivuuteen ja kannattavuuteen voidaan vaikuttaa ilman työllistämistukiakin, infralla, verotuksella, kyttäysbyrokratiaa vähentämällä sekä sosiaaliturvamaksuja yhtenäistämällä ja yksinkertaistamalla. Pienyrittäjiä voisi alkaa katsoa saman lasin läpi kuin palkkatyöläisiäkin.

EP