Tuhoavatko puolueet elämän maapallolla?
Luin erään puolueen ympäristöpoliittista ohjelmaluonnosta ja järkytyin. Puolue ilmoitti osallistuvansa maapallon tuhoamiseen. Lupasi kyllä myöhentää tulevien sukupolvien kuolemaa luonnonkatastrofiin. Näinkö me kannamme vastuumme, siitä mitä olemme maapallolle tehneet? Kuolkoot tulevat sukupolvet, kunhan me saamme nauttia.
Ohjelma synnytti monta kysymystä, joista toivon keskustelua. Ovatko myös tiedemiehet sitä mieltä ettei maailmaa voi enää pelastaa? Jos voi niin miten?
Jos maailma haluttaisiin pelastaa mitä se edellyttäisi ihmisten asenteilta, erityisesti kulutuksessa. Pystymmekö me muuttamaan kulutusasenteitamme? Kuinka rajua elämän muutosta se merkitsee? Nopeimmin tehoaa lapsiluvun rajoittaminen. Oletko valmis siihen?
Ohjelmaluonnoksessa ilman saastuminen nähdään lähinnä taloudellisena ongelmana. Talousjärjestelmämme on synnyttänyt nykyisen tilanteen, jota koetetaan korjata markkinatalouden toimintaa rajoittamalla. Markkinavoimilla ei ole vastuuta. Järjestelmän parsiminen ei riitä, niin kauan kun järjestelmän tavoite on taloudellinen voiton pyynti, tarpeettomien tarpeiden luominen ja jatkuva kasvu. Jos haluamme pelastaa maapallon se tapahtuu vain järjestelmällä, jossa ihmisen oman voiton pyynti on korvattava luonnon parhaalla. Se merkitsee elintason laskua, mutta elämän tason nousua.
Yhteisvastuu on useimpien puolueiden ohjelmassa ja juhlapuheissa. Suurimmat kontrolloimattomat uhkat maapallon terveydelle tulevat isoista nopeasti teollistuvista maista. Olemmeko valmiit tasoittamaan elintasoa maapallolla laskemalla omaa elintasoamme?
Mikä on puolueiden vastaus näihin kysymyksiin? Mikä on uskonnon vastaus? Onko muita uskontoja kuin luonnonuskonnot ja buddhalaisuus, jotka edellyttävät ihmisen elävän luonnon ehdoilla? Onko jumalamme elintaso vain elämä?
Haluammeko me todella pelastaa maapallon tuleville polville? Vastaushan tähän on selvä. Mutta haluammeko me rajoittaa elämäämme, niin että maapallo paranee? Vai sanommeko ko puolueen lailla, tauti on kuolemasi, mutta me voimme lievittää tuskia ja hoitaa oireita. Taudin syihin emme puutu. Yleensä tällöin potilaallakaan ei ole motivaatiota parantua.
Juhani Hakala
Espoo
|