RAVINTOLAT JA JATKOAJAT
Aamuyöstä klo 03 jälkeen ravintolassa ne joille voisi myydä eivät osta ja ne jotka ostaa, niille ei voi myydä.
Suomalaiset jatkoajat ovat kansainvälisesti poikkeava ilmiö. Niiden piti olla vain poikkeus pääsäännöstä. Nyt 1500 ravintolalla eli 30 %:lla ravintoloista on jatkoaika, näistä n. 400 saa anniskella klo 3.30:een ja ravintolan tulee sulkea klo 04. Yksi syy jatkoaikojen määrään Suomessa on ollut kansainvälisesti poikkeavan laaja ja monipuolinen tanssiravintolaverkosto, jota ei enää ole. Muissa maissa olutravintolat sulkee puoleen yöhön mennessä, ruokaravintolat voivat olla auki ehkä klo 01:een. Suomessa kaikki ravintolat voi olla auki klo 02:een ja useimmat ovatkin. Muualla klo 01-02 jälkeen ovat auki vain ohjelmalliset yökerhot.
Kun jatkoajat myöhentyivät nykyisiin kellonaikoihin, alkoivat asiakkaat tulle vastaavasti myöhemmin. Kun parikymmentä vuotta sitten tanssiravintolat täyttyivät klo 09 mennessä, alkaa nyt samoissa ravintoloissa olla täyttä 10-11 aikaan, joissain puolilta öin. Jatkoaikojen supistamista on vastustettu sillä perusteella, että juominen jatkuu kotona. Tutkimuksin on todistettu, että kun mennään ravintoloihin myöhemmin on ehditty käydä pohjustamassa muissa ravintoloissa tai kotona.
Suomalainenhan kestää jatkoajan loppuun, se on kunniakysymys. Ja kun on kännissä ei ymmärrä lähteä ja jos yritetään lähdettää, niin riita on valmis kun väsymys ja alkoholi lisäävät toistensa vaikutusta ja alentavat kontrollia.
Jokainen osaa kuvitella miltä työnteko maittaa kun on tullut kotiin klo 4.30 ja herää töihin 2-3 tunnin yöunen jälkeen. Ja houkutus auton rattiin on suurempi kun on niin väsynyt, ettei jaksa tulle bussilla. Aamuyöstä julkinen liikenne ei pelaa ja katuhäiriöt ja taksijonoriidat ovat jatkuvasti lehtien palstoilla.
Miltä tuntuisi olla töissä klo 04:ään, kun asiakkaat rähjää, kysyntää olisi mutta ei saa myydä, kotiin ei pääse joukkoliikennevälineillä, kadulla känniset lähentelee, juuri kun saa unen päästä kiinni, lapset lähtee kouluun, päivä menee nukkuessa jne jne? Ravintoloitsijalle aamuyön työvoimakustannukset maksavat paljon ja henkilökunnalle pitää maksaa taksi kotiin tai kilometrirahat oman auton käytöstä. Eli kyseessä on mitä suurimmassa määrin henkilökunnan ja työnantajankin etu.
Periaatteessa ravintola-alan yrittäjäjärjestö on nykyisen käytännön kannalla. Yksityiset ravintoloitsijat haluaisivat jatkoaikojen supistamista, jos kaikki muutkin paikkakunnalla supistaa samoin. Vapaaehtoisia sopimuksia jatkoaikojen rajoittamisesta on yritetty tehdä paikkakuntakohtaisesti, mutta pian aina joku rikkoo sopimusta ja muiden on kilpailusyistä pysyttävä mukana.
Jatkopakojen saamisen määrää ravintolan ja ohjelman taso, jotka ovat hyvin kyseenalaisia kriteereitä ja useimmiten ravintola itse on eri mieltä arvioijan kanssa. Toisaalta määräaikaisen jatkoajan menettämisen pelko pakottaa ravintolat välttämään epäkohtia.
Taisi jo tulla selväksi että kannatan maan hallituksen kanssa ravintoloiden kaikkien aukioloaikojen ja jatkoaikojen supistamista.
Juhani Hakala
Suunniteltupäällikkö Tuotevalvontakeskuksen
Alkoholihallinto-osastolla
|