Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Inkoo - Fakta - Degerby

Degerby Telefon historia korr


Utdrag ur Helsingforsnejdens Telefoninrättning (586 sid):

Tack vare Masaby Telefonaktiebolags expansíon fanns det i riktningen Kyrkslätt-Ingå i medlet av 1920-talet endast fyra företag inom branschen, de tre andra var Degerby Telefonförening, Solbergs Telefonaktiebolag och Ingå Telefonaktiebolag. Det största och det äldsta av de trevar företaget i Ingå, vars stadgar härstammade ända från år 1898; viserligen då som förening, bolagsformen antogs först år 1919. i medlet av 1920-talet hade bolaget tre centraler, i Ingå kyrkoby, Täkter och gumböle, samt en ansenlig mängd ledningar åt olika håll i socknen och dessutom huvudledningar till bland annat Karis och Lojo socknar.
Degerby Telefonförening hade fått sin koncession 4.8.1919 och Solbergs Telefonaktiebolag 13.1.1921. Den förras central var belägen i den då ännu självständiga socknens kyrkby. Därifrån hade en ledning dragits bl.a. till centralen i Käla. Från Solberg hade telefonförbindelser upprättats till omgivningen och huvudledningar till centralerna i Käla och Täkter.
Med dessa tre telefonbolag inledde Masaby Telefon Ab i slutet av 1920 underhandlingar om deras anslutning. De ledde även till resultat, ty redan den 11 maj 1929 kunde fusionsavtalet med Degerby Telefonförening undertecknas, och den sista samma månad var också Solbergs Telefonaktiebolag färdigt att godkänna anslutningen.

Ett annat ställe:

För Nylands Telefonaktiebolag i dess nya form som dotterbolag till Helsingfors Telefonförening innebar vapenstilleståndet mellan Finland och Sovjetunionen i september 1944 ett speciellt hårt slag genom att Porkalaområdet arrenderades till Sovjetunionen på en tid av 50 år. Av bolaget 19 centraler var man tvungen att överlåta följande: Porkala, Friggesby, Estby, Masaby, Kyrkslätt, Käla, Degerby, Stensvik och Bollstad. Också centralen i Solberg var så nära gränsen att man till en början befarade att även den skulle hamna i ryska händer.

Korrigering:
Ett par tre hus som kan tänkas finns/fanns här i byn var det som är borta idag vid infarten till Kyrkans parkering eller så det vi bor i (fullt med hål i alla väggar).

Jag frågade min far och han sade att centralen fanns i det hus som revs direkt efter återlämningen i byn, huset var helt förstört, i samma hus fanns också en handel före parentesen?
Centralen placerades efter återlämningen i det hus vi bor i för det stod tomt vid det skedet, och var manuell, placering var i det som vi har som sovrum idag, posten var här i köket sedan tidigare så det var väl naturligt att göra så, stamvägen var ju nedanför. När sedan centralen automatiserades på 60-talet så flyttades telefontrafiken till idagvarande tomt.
Posten flyttade sedan till centralens rum i vårt hus när vi kom hit och fanns här in på 70-talet varefter den flyttades till Pellas mittemot K-Ramstedt (Kia:s idag)
Nuvarande tomtplacering av centralen är den som kom till efter parentesen och dess automatisering av telefontrafiken, det gamla huset som revs var ett boningshus vars ägare inte kommit tillbaka??
(Där som centralen "alltid" varit är jag osäker på för det visade inga tecken på denna slags verksamhet innan det revs, inte heller vid rivningen).
(Hos oss så ligger det en hel del gammalt som man använde vid telefontrafiken då, eller så är det bara lämningar efter ryssen?)

Boken finns till förfogande på det blivande muséet för allmänheten så småningom, eller om någon vill läsa den efter mig så går det bra att låna den.

Trygve