Previous in Thread |
Next in Thread |
Jukka Kivi kirjoittaa:
Suur-Espoonlahden kirjastoasiat liikkuvat taas
Kulttuurilautakunnan kokouksen 14.4.2010 esityslistalla on taas Espoonlahden kirjaston kehittäminen, mikä käytännössä merkitsee Soukan ja Kivenlahden kirjastojen lakkauttamista.
Taustalla ovat valtuuston päätökset:
Valtuusto hyväksyi 23.4.2007 Espoonlahden aluekirjaston, yhteispalvelupisteen ja kulttuurisalin hankesuunnitelman ottamatta kantaa Soukan ja Kivenlahden kirjastojen tulevaisuuteen.
Kaupunginvaltuuston 4.12.2009 hyväksymässä vuoden 2010 talousarviossa sekä taloussuunnitelmassa vuosille 2010–2013 on seuraava merkintä:
" Espoonlahden aluekirjasto valmistunee aikaisintaan 2012. Aluekirjastolle etsitään tiloja Espoonlahden keskustan alueella jo ennen uuden aluekirjaston valmistumista."
Kulttuurilautakunnan päätös 3.3.2010:
Kulttuurilautakunta edellytti kokouksessaan 3.3.2010 uutta laaja-alaista ja perusteellista tarveselvitystä.
Kirjastotoimenjohtaja Jaana Tyrni on valmistellut asiaa ja vapaan sivistystyön johtaja Piia Rantala esittelee Espoonlahden aluekirjaston väiaikaisten tilojen tarveselvityksen kulttuurilautakunnalle.
Millä keinoin asukkaat voisivat vielä pelastaa lähikirjastonsa? Voiko tämä todella olla Suur-Espoonlahden alueella ja muuallakin asuvien valtuutettujen tahto? Mielenkiintoista on seurata, miten eri puolueiden edustajat kulttuurilautakunnassa suhtautuvat asiaan.
Jukka Kivi
On hämmästyttävää, että virkamiehet tuovat vastoin lautakunnan tahtoa esityksen, jolla Soukan ja Kivenlahden sivukirjastot ollaan lakkauttamassa. Lautakunta sai yhden äänen enemmistöllä asian uudelleen valmisteluun. Kirjaston tekemän selvityksen mukaan muutama vuosi sitten yli 80% kuntalaisista haluaa ensisijaisesti säilyttää lähikirjastot ja vasta sitten tulevat aluekirjastot.
Kun aluekirjastoa Espoonlahteen aikanaan suunniteltiin, asukkaiden tahto oli, että lähikirjastot säilytetään. Sellaista valtuuston päätöstä ei ole, että aluekirjaston perustaminen edellyttäsi Soukan ja Kivenlahden kirjastojen lopettamista. On tahdosta kiinni, miten toimitaan.
Olisi mielenkiintoista nähdä niiden valtuutettujen nimet, jotka ovat valmiit lopettamaan ao.kirjastot.
Nyt näyttää olevan trendi, että lähipalvelut niin kirjaston kuin työväenopistonkin ollaan vähitellen lopettamassa.
Kuitenkin lähipalvelut ovat erittäin tärkeitän kuntalaisille ja erityisesti mm. vanhuksille, lapsille, työttömille jne. Kirjastojen tulisi toimia kuntalaisten olohuoneina, jossa voi kirjojen lainaamisen lisäksi lukea lehtiä, tavata muita paikkakuntalaisia, käyttää tietokonetta jne.
Lähiöt tulee säilyttää elävinä.
Tuulikki Gustafsson, sd
Kulttuurilautakunnan varajäsen
Työväenopiston eläkkeellä oleva rehtori
| ||