Tietotori – Osallistu ja vaikuta

Tietotori

Vanha-Espoo - Keskustelut

Aikalisä Histan jättilähiölle

Aikalisä Histan jättilähiölle



Hista-Nupuri-Siikajärvi osayleiskaavaa on julkisuudessa esitelty positiivisessa hengessä, ikään kuin yksimielisenä ja ongelmattomana hankkeena. Näin on sivuutettu Histan valmisteluaineistosta viime vuonna annetut kriittiset lausunnot, joita esittivät esimerkiksi Uudenmaan ympäristökeskus, Espoon ympäristölautakunta, Metsähallitus, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Nuuksion omakotiyhdistys. Päättäjien erimielisyydestä kertoo taas se, että kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi kaavan nähtäville vasta tiukan äänestyksen ja lisäselvitysvaatimusten jälkeen.

Kyseessä on suurhanke, jonka yhteydessä nyt puhutaan yleisesti 20 000 asukkaasta. Suunnittelualueen pinta-ala on 1 400 hehtaaria, josta Histan ja Espoon kaupungin osuus on kuitenkin vain kolmannes. Mikä tulee olemaan alueen 300 pienmaanomistajan kohtalo uuden jättilähiön keskellä? Kovalla kiireellä läpiruntattava kaava on aivan aiheellisesti tehnyt nykyiset asukkaat epäluuloiksi.
 
Histaa halutaan viedä eteenpäin, vaikka ei ole tietoa siitä, millä aikataululla ja kenen rahoittamina tarvittavat liikenneinvestoinnit tehdään. Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää, että kaavaan liittyvät selvitykset tehdään koko siltä alueelta, johon kaavalla on olennaisia vaikutuksia. Histan liikenneselvitykset on kuitenkin rajattu kehä III:sta länteen, vaikka vaikutuksia olisi pitänyt tarkastella vähintään Helsinkiin asti. Lisäkaistojen rakentaminen Turunväylälle ja Nupurintielle (Vanha Turuntie) parin kilometrin matkalle vain siirtää työmatkaliikenteen ruuhkat itään päin. Turunväylän kapasiteetti ei nykyiselläänkään riitä kuin vuoteen 2010. Tästä huolimatta Espoo–Lohja  -radan valmistumista ei ole tarkoitus odottaa.

Aivan Histan naapurissa oleva Nuuksion kansallispuisto on Natura-aluetta, jonka ytimeen on suunniteltu massiivista luontokeskusta. Koska Histan raskas rakentaminen hävittää puskurivyöhykkeen, alueen luonnonarvot todennäköisesti vaarantuvat. Luonnonsuojelulaki määrää tällöin tehtäväksi ns. Natura-arvion. Jos vaara todetaan, lupaa hankkeen toteuttamiseen ei saa myöntää. Useista vaatimuksista huolimatta tällaista arviota ei ole vieläkään tehty. On jopa annettu ymmärtää, ettei sille ole tarvetta.

Histan alue kuuluu Nuuksion järviylänköön, jota suojaa valtioneuvoston periaatepäätös. Sen mukaan ylänköä tullaan kehittämään ulkoilu- ja erämaisena luonnonalueena pääkaupunkiseudun asukkaiden hyväksi alueen luonnonarvot säilyttäen. Arvokkaat maisema- ja kulttuurihistorialliset alueet tulee säilyttää. Tämän päätöksen ovat Histan suunnittelijat röyhkeästi sivuuttaneet kirjauksella ”järviylängön rajaus tarkistetaan yleiskaavatyön yhteydessä”.

Myös Ämmässuon kaatopaikan haju- ja meluhaitat on ohitettu kevyesti. Vanhan kaatopaikan pohja vuotaa. Jätevuoren uumenissa on tonneittain metaania kehittävää biojätettä. Lähiasukkaiden vaatimuksista huolimatta kaatopaikan vaikutuksista ei ole vieläkään valmistunut terveysselvitystä. Sinänsä tarpeellisen jätevoimalan sijoituspaikasta ei ole vielä päätöstä, mutta ainakin tuhkien sijoittaminen Ämmässuolle näyttää varmalta.

Voimakkaasti kasvavassa kaupungissa täytyy rakentaa uusia asuntoja ja palveluja – myös uusille alueille. Mutta onko syytä palata muusta kaupunkirakenteesta erillään olevan lähiörakentamisen malliin? Pirstaleinen, rakennusliikkeiden ja suurmaanomistajien ehdoilla etenevä kaavoitus hankaloittaa koko pääkaupunkiseudun järkevää kehittämistä. Lyhytnäköinen kilpailu hyvätuloisista asukkaista lisää asumisen, liikkumisen ja palvelujen kustannuksia. Histan aluetta tulee rakentaa maltillisesti luontoarvoja kunnioittaen niin, että liikenneongelmat voidaan hallita.  


Timo Rauhanen