Previous in Thread |
Next in Thread |
Varatuomarilta kovaa tekstiä HS:n mielipidesivuilla: ”Puolueet valitsevat lautamiehiksi poliittisesti ansioituneita jäseniään”
Niissä jutuissa, joiden käsittelyyn lautamies osallistuu, hän on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen.(KUVA: Vilja Vehkaoja)
Julkaistu: 11.3. 18:55
Varatuomari Heikki Leivonen arvostelee käräjäoikeuksien lautamiesjärjestelmää Helsingin Sanomissa.
Varatuomari ja lupalakimies Heikki Leivonen Espoosta arvostelee kirjoituksessaan Helsingin Sanomien mielipidesivuilla lauantaina 11.3. käräjäoikeuksien lautamiesjärjestelmää.
– Suomessa kaikki kunnanvaltuustot valitsevat puoluepoliittisella perusteella lautamiehiä käräjäoikeuksiin. Puolueet valitsevat lautamiehiksi poliittisesti ansioituneita jäseniään. Lautamiehillä on itsenäinen äänioikeus rikosjutuissa, mutta he eivät saa minkäänlaista lainopillista koulutusta, vaikka he joutuvat ratkaisemaan hyvinkin monimutkaisia rikosjuttuja, hän painottaa.
Hän kertoo hoitaneensa käräjäoikeuksissa erilaisia tapauksia syyttäjänä ja asianosaisen avustajana. Hänellä on kokemusta yli 40 vuotta.
– Kertaakaan en ole havainnut, että lautamiehistä olisi ollut mitään hyötyä kenellekään. Lautamiesjärjestelmän voisi heti lopettaa. Säästyvät varat voitaisiin käyttää lisäämällä istuvia tuomareita purkamaan käräjäoikeuksien jutturuuhkia, Leivonen kertoo kirjoituksessaan.
”Oikeudenhoidossa täytyy painottaa ammatilliseen osaamiseen”
Lautamiesten asemaa on arvosteltu aiemminkin.
– Jo pidemmän aikaa on ollut suuntaus, että lautamiesten käyttöä vähennetään, Lakimiesliiton varatoiminnanjohtaja Mikko Salo kertoo Ilta-Sanomille.
– Lakimiesliiton peruskanta on se, että oikeudenhoidossa täytyy painottaa ammatilliseen osaamiseen eli ammattituomareiden aseman vahvistamiseen, hän korostaa.
Käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen
Käräjäoikeudet ovat yleisiä alioikeuksia Suomessa. Käräjäoikeuden päällikkötuomarina on laamanni ja muina tuomareina käräjätuomareita. Ainoastaan käräjäoikeudessa on lisäksi lautamiehiä.
Kaikissa niissä jutuissa, joiden käsittelyyn lautamies osallistuu, hän on käräjäoikeuden täysivaltainen jäsen. Hänellä on yksilöllinen äänioikeus. Hänellä on tuomarin valta.
Lautamiehen pitää olla Suomen kansalainen sekä hallita itseään ja omaisuuttaan. Lautamieheksi ei voi valita alle 25-vuotiasta tai 65 vuotta täyttänyttä henkilöä. Lautamies ei saa olla konkurssissa eikä holhouksen alainen.
Lautamiehen tehtävissä toimii Suomessa yhteensä noin 1 700 henkeä.
| ||