Previous in Thread |
Next in Thread |
Lasten Tapiola
Tapiola on päässyt kuluneiden vuosikymmenien aikana ränsistymään ja nyt uutta ehompaa Tapiolaa rakennetaan: metro on tulossa ja sen myötä uusia asuntoja runsaasti niin Tapiolan keskukseen kuin myös Otaniemeen. Jotta tämä kaikki saataisiin taloudellisesti kannattavaksi, on myös liiketoimintaa kasvatettava ja alueelle toivotaankin syntyvän vilkas liikekeskus kappoineen ja ravintoloineen ”eteläeurooppalaisessa hengessä”.
Alun perin Tapiolaa rakennettiin lapsiperheitä varten, mutta kenelle Uutta Tapiolaa oikeastaan rakennetaan? Uudet rakennetut asunnot Kaupinkalliolla ja Kelloseppäkoulun vieressä ovat niin kalliita, että ne ovat tavallisen lapsiperheen tavoittamattomissa. Rakennetaanko uutta Tapiolaa vain hyvin toimeentuleville lapsettomille keski-ikäisille? Näin alkaa tuntua, kun Tapiolassa lapsilla
ei ole ollut yläkoulua kahteen vuoteen ja remontin alkamisesta saatikka valmistumisesta ei ole varmuutta.
Espoon kaupungin 26.9.2013 päivätyssä tiedotteessa kerrotaan, että kaupunki suunnittelee Silkkiniityn kupeessa (Aarnivalkeantien ja Hiidenkiventien kulmassa) olevan leikkipuisto Hiidenheinän purkamista. Hiidenheinän purku nousee esille jo toista kertaa kuluneen kymmenen vuoden aikana. Tarkoituksena on laajentaa kauempana sijaitsevaa Apilapuistoa ja saada sen
yhteyteen useamman päiväkodin, ja perhepäiväkodin, lapset päivisin sekä kaikki alueen lapset iltaisin ja vapaa-aikana leikkimään. Paikka on ahdas, hiekkainen ja jää kerrostalojen väliin, mikä nostaa varmasti melutasoa talojen välissä, pussissa.
Hiidenheinän leikkipuisto on sopivasti syrjässä ja pientalojen reunustama avoin leikkipaikka ja kuitenkin keskeisellä paikalla Silkkiniityn kupeessa. Se toimii yhden päiväkodin ja perhepäiväkodin vakituisena ulkoilupuistona arkisin sekä alueen lasten leikkipaikkana iltaisin ja viikonloppuisin. Viikonloppuisin puistoon tulee perheitä kauempaakin retkelle ja tarjoaa mahdollisuuden
perinteisille ulkoleikeille, kuten pallopelit, hippa ja piiloleikki pensaissa, väljästi ja turvallisesti.
Myös ryhmä aikuisia käy säännöllisesti puiston kupeessa pelaamassa futista ja lapset voivat sillä aikaa leikkiä puistossa vieressä. Puisto ei myöskään kutsu pussikaljoittelijoita, koska sitä reunustaa omakotitalot ja ”naapurivalvonta” toimii hyvin niin omille kuin muiden lapsille, sekä vähän isommillekin tytöille ja pojille.
Hiljattain (21.8.2013) Espoon kaupunki julkaisi Varhaiskasvatussuunnitelman, jonka myös Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi. Espoo VASUssa todetaan mm., että ” tavoitteena on hyvinvoiva lapsi.” Tätä hyvinvointia rakennetaan VASUn mukaan tukemalla lapselle ominaista tapaa toimia ja oppia, kuten leikki ja liikkuminen. Asiaa havainnollistetaan kuvalla Hedelmäpuusta, jossa […] ”puun juuret muodostuvat lapselle ominaisesta tavasta toimia […] Lehvästössä on näkyvillä …toimintatapoja, joiden avulla kasvattajat ja lapset yhdessä toimivat hyvän elämän ja […] toimintakulttuurin luomiseksi. Aurinko valaisee vision niin, että se näkyy kirkkaana. ” […] VASUssa kannustetaan etsimään ja luomaan yhdessä ”yhdessä jotain uutta, jota ei vielä ole olemassa.”
Ilmeisesti auringon eteen on tullut yllättäviä pilviä ja kirkas visio hämärtynyt, sillä uuden luomisen ja leikkiin kannustamisen sijaan kaupunki suunnittelee keskeisellä paikalla olevan leikkipuiston purkamista. Olisimme pikemminkin odottaneet kaupungin kunnostavan hiekkakentän ja tuovan sille kauan kaivatut maalit pallopelejä varten! Puiston purku suunnitelma on todella hämmentävä, sillä aivan Silkkiniityn kupeeseen on rakennettu uusia kerrostaloja: missä myös näiden talojen lasten on tarkoitus Tapiolassa asuessaan leikkiä?
Hiidenheinä on sijainniltaan arvokas puisto alueen asukkaille, alueen päiväkodeille ja Silkkiniityillä satunnaisesti vieraileville. Vielä 80-luvulla Hiidenheinän hiekkakentälle jäädytettiin luistinrata lapsille. Kaupungin suunnitelma kuvastaa tätä aikaa ja kertoo surullista viestiä lasten tarpeiden alasajosta kaupallisuuden, hyödyn ja tehokkuuden tieltä. Espoon VASUssa lasten oikeuksista sanotaan, että lapsilla ”tulee olla mahdollisuus tulla kuulluksi ja osallistua päätöksiin jotka vaikuttavat heidän elämäänsä ja hyvinvointiinsa” heidän elinympäristössään. Tapiola on myös lasten Tapiola. Jotta lasten ääni tulisi kuulluksi, lopuksi lasten puolesta heidän sanomaansa asiasta:
Liinu: ”Me satusoppelaiset ei sitten voitaisi enää ulkoilla“
Vilhelmiina: “ettei voisi enää leikkiä”
Mona: "Mitä!? Miksi?! Missä me sit leikitään? Eihän siinä ole mitään järkee!!"
Lasse: "Nuuskapoikakin (eli Nuuskamuikkunen) sanoi ”ei saa hävittää; ei saa rikkoa”. Miks' ne ei riko omia pihojaan?"
Malla: Suu loksahti auki eikä osannut sanoa mitään. Silmät pöyreinä katsoi vain minua.
Minna Eväsoja
FT, Dosentti
Kolmen lapsen äiti
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen
Tapiolan demarit
| ||