Previous in Thread

Next in Thread

History
 
 Re: Metropolikeskustelun satoaPostmark
Home • Espoo • Espoo Yhdistykset • Tapiolan demarit • Julkiset keskustelut • 2010 • Re: Metropolikeskustelun satoa
 
From:Saturday, January 30, 2010 11:33 AM +0200
Subject:Re: Metropolikeskustelun satoa 
To:
Cc:
Pekka Vaara writes:
.....
Metropolihallinto tarvitaan, mutta millainen?
 
Tulevasta hallintomallista vallitsi keskustelijoiden välillä varsin pitkälle menevä yksimielisyys. Jatkossa pitää olla metropolihallinto ja paikallishallinto. Heinäluoman ehdotus oli, että tarvitaan metropolivaltuusto, joka on valittava listavaalilla kuntavaalien yhteydessä. Soininvaara kertoi että Helsingin virkamiehet ovat kyllästyneet nykyiseen kuntien väliseen hallinnon kehittelyyn, kymmenet työryhmät istuvat ja satoja tunteja kuluu, mutta valmista ei synny.
 
Yksimielisesti nähtiin, että
-          metropolihallinnolle kuuluisivat jatkossa maankäyttö ja kaupunkisuunnittelu
-          elinkeinopolitiikka ja verotuksen yhtenäistäminen olisivat myös metropolihallinnon vastuulla
-          paikallishallinolla on säilytettävä vastuu lähipalveluista ja lähiympäristöstä ja ihmisillä vaikutusmahdollisuus niihin
-          hallinnon toteutumiselle tarvitaan oma lainsäädäntö, jolloin eduskunta tulee kuvaan mukaan väistämättä.
.....
Metropoliajattelu Suomessakin on välttämätöntä ja myös kiinnostavaa. Hienoa, että Tapiolassa järjestettiin demarien toimesta asiasta avoin tilaisuus. Kiitos Pekka Vaaralle tilaisuuden raportoinnista meille.

Perinteinen maakunta- tms. kunta- ja kunnanosa hallinnollisina aluerakenteina ei riitä. Pääkaupunkiseudulle on perustettu ylikunnallisia yhteistyörakenteita. Niissä kuitenkin kansalaisten demokraattiset vaikuttamismahdollisuudet jäävät aika välillisiksi ja etäisiksi. Nuo yllä mainitut johtopäätökset ovat varmasti oikeita. Metropolivaltuusto olisi siis uusi kerros tai taso, jonka kansalaiset valitsisivat. Selvää on, että sille muodostuu muutosvastarintaa. Alueen sisällä esimerkiksi veroäyrin harmonisointi on vaikeaa. Metropolin ulkopuolella maakunnassamme syntynee myös epäilyjä ja vastustusta. Muualla Suomessa helposti nähdään, että Metropoli vaan imee asukkaita ja autioittaa maaseutua. Löytyykö metropolilaille eduskunnasta riittävästi kannatusta? Voidaanko edetä pienin askelin kohti suunniteltua tavoitetta? Entä miten ja millaiseksi se tavoite suunnittellaan? Se pitäisi voida esittää ja ymmärtää hyvin selkeästi.

Jukka Kivi